Tarinoita psykologien uravalinnoista

Suomessa asuu ja työskentelee yli 6000 psykologia – ja joka vuosi valmistuu yli 200 psykologia lisää. Voisi ajatella, että tästä määrästä riittäisi psykologeja ”joka niemeen, notkoon ja saarelmaan” Suomessa, mutta fakta on se, että psykologeille ja psykologiselle osaamiselle on huutava pula yhteiskunnassamme.

Psykologien hyvä työllisyystilanne ja jatkuva psykologipula kertoo psykologin työn tarpeellisuudesta yhteiskunnassamme – toki työllisyystilanteen suhteen on suuria alueellisia eroja. Psykologeilla onkin yhteiskunnassamme mahdollisuus päästä hyödyntämään osaamistaan hyvin laaja-alaisesti erilaisissa konteksteissa. Nuoret psykologian alan ammattilaiset ovatkin haastavan paikan edessä pohtiessaan omien arvojensa mukaista työuraa keskellä toinen toistaan loistavampia mahdollisuuksia.

mies uravalintojen edessä

Mitä psykologit tekevät?

Psykologi on lähtökohtaisesti terveydenhoitoalan ammattihenkilö, jonka asema terveydenhuollossa on suojattu Valviran myöntämällä ja valvomalla psykologi-nimikkeellä. Kuitenkaan psykologinen tietotaito ja osaaminen ei rajoitu pelkästään terveydenhoitoalan piiriin, vaan ihmismielen asiantuntijoina psykologeja tarvitaan monenlaisilla, toisistaan vahvasti eroavilla ja poikkeavilla yhteiskunnan alueilla.

Valtaosa psykologeista työskentelee perinteisellä terveydenhoitoalalla, esimerkiksi julkisen puolen palveluksessa mm. terveyskeskuksissa, kouluissa, sairaaloissa,   kuntoutuslaitoksissa ja vankiloissa.  Toisaalta psykologeja työskentelee myös esimerkiksi psykoterapeutteina, opettajina, tutkijoina, erityisasiantuntijoina sekä työpsykologian puolella työterveyshuollossa, konsultteina, organisaatioiden sisäisissä HR-rooleissa sekä uraohjauksen parissa. Suuri määrä psykologeja työskentelee myös yrittäjinä. Psykologien osaamiskenttä onkin huomattavan laaja ja monipuolinen – ja siksi erilaiset psykologien uratarinat ovatkin vaihtelevuudessaan äärimmäisen mielenkiintoista luettavaa.

työura, uratarinat, yhteiskunta

Uratarinoita psykologian eri aloilta

Seuraavien viikkojen aikana pääsemme Psykologiaa-sivuston tekstien kautta tutustumaan psykologien kertomiin mielenkiintoisiin uratarinoihin psykologian soveltamisesta erilaisilla yhteiskunnan alueilla. Näitä tarinoita meille tulevat kertomaan psykologit, jotka itse työskentelevät erilaisilla psykologian sovellusalueilla tai ovat läheltä päässeet seuraamaan kollegojensa työtä mitä erilaisemmissa konteksteissa.

Tulevan Psykologit yhteiskunnassa -tekstisarjan kautta tutustumme psykologin työhön niin bisnesmaailmassa, mediassa, oikeuslaitoksessa, politiikassa, tutkimuskentällä, lastensuojelun parissa, urheilun parissa sekä monella muulla alalla. Mistä aiheista ja psykologian sovellusalueista sinä haluaisit lukea lisää sivustoltamme? Jätä kommentteihin ehdotuksia teemoista, joista haluaisit kuulla lisää.

Kirjoittaja: Jaakko Sahimaa on Psykologiaa-sivuston ylläpitäjä. Hän työskentelee työterveyspsykologina Heltissä ja on kiinnostunut aktiivisesta vaikuttamisesta psykologian alalla ja yhteiskunnassa.

Kuvat: Unsplash

5 thoughts on “Tarinoita psykologien uravalinnoista

  1. Erityisesti kiinnostaisi tietää mitä kaikkea psykologi voi tehdä lasten kanssa. Mieleen tulee vain neuvolassa työskentely sekä kirjoituksessa mainittu lastensuojelu, mutta olisi mielenkiintoista tietää muistakin vaihtoehdoista 😊

    Tykkää

  2. Haluan työskennellä tulevaisuudessa psykologina, mutta yksi kysymys mietityttää. Olen hyvin empaattinen ja erityisherkkä, joten pohdiduttaa, että onko ok jos psykologi näyttää tunteitaan? Pärjääkö alalla jos elää joskus vahvasti toisen tunnemaailmaa? Voiko psykologi tipauttaa pari kyyneltä asiakkaan nähden? Ymmärrän että jokaista asiakasta tulee kohdella ammattilaisena ja neutraalisti, mutta uskon että joskus varmasti tällaisiakin tilanteita voisi tulla vastaan varsinkin paykoterapeuttina.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s