Millaista on maahanmuuttajille kohdistettu psykologinen tuki?

Uutiset pakolaisista ja maahanmuutosta ovat arkipäivää. Media on suorastaan huutanut toisaalta vanhemmiltaan meren aaltoihin hukkuneista lapsista ja toisaalta integroitumisen haasteista. Tämä kirjoitus keskittyy turvapaikan hakemiseen ja ihmiskauppaan maahanmuuton syinä. Psykologit ovat tässä prosessissa tärkeässä roolissa.

Maahanmuutto haastaa ennen kaikkea uuteen ympäristöön asettuvaa yksilöä sopeutumaan täysin vieraaseen kulttuuriin ja ympäristöön. Suurimmalla osalla turvapaikanhakijoista ja ihmiskaupan uhreista on taustalla hyvin rankkoja kokemuksia, joiden käsittelyyn moni kaipaa psykologista apua.

maahanmuutto, maahanmuutto psykologia, maahanmuuttajien psykososiaalinen tukeminen, ihmiskauppa, maahanmuuttajien traumat

Tunnustetun pakolaisaseman saanut henkilö voi hakea apua omalta terveysasemaltaan. Tilanteen kuuluisi olla vastaava suomalaisen avuntarvitsijaan verrattuna. Erikoissairaanhoidon palveluiden pariin ohjaus tapahtuu tarpeen vaatiessa. Turvapaikanhakijat ovat oikeutettuja välttämättömään ja kiireelliseen hoitoon. Alaikäiset turvapaikanhakijat saavat samat palvelut kuin kunnan asukkaat. Kidutettujen kuntoutukseen on myös tarjolla erikoistuneita palveluja, joissa autetaan kidutuksen vuoksi vaikeasti traumatisoituneita pakolaistaustaisia ihmisiä. Ihmiskaupan uhreja auttaa Suomessa Joutsenon vastaanottokeskuksen koordinoima ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä.

Yhteiskunnan malleissa on kuitenkin paljon parantamisen varaa. Osa turvapaikanhakijoista jää tai päätyy paperittomaksi, jolloin heidän yhteiskunnallinen asemansa on entistä haavoittuvampi. Global Clinic -palvelut ja niissä toimivat vapaaehtoiset psykologit vastaavat erityisesti tähän haasteeseen.

Tulkkia käytetään psykologin tapaamisissa tarpeen mukaan. Osalla asiakkaista saattaa olla ennakkoluuloja tai pelkoja tulkin käyttöön liittyen. Jos esimerkiksi oma kieliryhmä on pieni, voi tulkin käyttö tuntua tukalalta asioiden leviämisen pelossa. Asioimistulkin ammattisäännöstö kuitenkin sitoo virallisia tulkkeja vaitiolovelvollisuuteen ja eettiseen työhön.

Ihmiskaupan uhrien psykososiaalinen tuki

Vedän Kyproksella ihmiskaupasta vapautuneiden naisten tukiprojektia. Keskuksemme palveluita käyttävät myös turvapaikanhakijat, pakolaiset ja muut haavoittuvassa asemassa olevat maahanmuuttajanaiset. Tarjoamme psykososiaalista tukea ja työtaitovalmennusta naisten auttamiseksi uuden elämän alkuun.

Tuki traumaattisten kokemusten kanssa elämiseen on keskeisessä asemassa keskuksen toiminnassa. Moni nainen taistelee selvitäkseen painajaisten ja väkisin mieleen palaavien muistojen kanssa. Arki tuntuu kaoottiselta ja tulevaisuus ennakoimattomalta. Usealla naisella on lapsi, joka sai alkunsa naisen ollessa ihmiskaupan uhri. Muut lapset ovat jääneet kotimaahan, ja heistä on valtava huoli. Sylissä olevasta lapsesta huolehtiminen tuntuu helposti lähes ylitsepääsemättömän vaikealta, kun omastakaan elämästä ei ole otetta. Toisaalta lapsi on syy herätä uuteen aamuun ja taistella itsetuhoisuutta vastaan. Psykologinen apu on kulkemista näissä kysymyksissä ihmisen rinnalla – auttaa näkemään toivon pilkahdukset.

Psykologinen tuki ei ole ainoastaan yksilöllistä. Ryhmämuotoiset tukitoimet avaavat merkittävää näkökulmaa siitä, että ei olekaan yksin kokemusten ja haasteiden kanssa.

maahanmuutto, maahanmuutto psykologia, maahanmuuttajien psykososiaalinen tukeminen, ihmiskauppa, maahanmuuttajien traumat, psykososiaalinen tuki

Maahanmuutto on mahdollisuus

Maahanmuuttajien auttaminen on yhteiskunnan yhteinen tehtävä. Etuoikeus ihmisenä auttaa toista ihmistä. Ohjelmaamme osallistuvista naisista pitkälti jokainen haaveilee töistä tai opiskeluista. Yhteiskunnan olisi tärkeää mahdollistaa rakenteet näiden tavoitteiden toteuttamiseen – integroitumisen tapahtumiseen.

Maahanmuutto on mahdollisuus. Mahdollisuus uuden elämän alkuun kotimaansa pakosta tai huijattuna taakse jättäneelle. Se on myös mahdollisuus uuden oppimiseen ja toisenlaisen näkökulman saamiseen vastaanottavalle maalle.

 

Kirjoittaja: Sanna Korpela on psykologi, joka työskentelee projektin vetäjänä ja psykososiaalisen tuen asiantuntijana Kyproksella.

Lähteet:

https://www.hdl.fi/tukea-ja-toimintaa/maahanmuuttajille/kidutettujen-kuntoutus/

https://www.odl.fi/fi/odl_saatio/kidutettujen_kuntoutus/

http://www.globalclinic.fi

http://www.ihmiskauppa.fi

https://www.sktl.fi/@Bin/33666/tulkin+ammattisäännöstö.pdf

Kuvat: Unsplash

One thought on “Millaista on maahanmuuttajille kohdistettu psykologinen tuki?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s