Matkalla opinnoista työelämään epävarmuus voi yllättää

Osa 1: Tutkinto taskussa?

Opiskelu tarjoaa mahdollisuuden uuteen. Alussa mielessä voi pyöriä monta huolta ja innostuksen aihetta. Työelämä tuntuu kuitenkin monen mielessä yhä kaukaiselta. Oli opiskelu miten mielekästä ja innostavaa tahansa, se on kuitenkin vaiheena väliaikainen: opinnot ovat polku työelämään.

opiskelu, tyo, valmistuminen, opinnoista tyoelamaan, opintopsykologi

Suuntana oikea ala?

Joku voi tietää jo varhain, mitä haluaa tehdä työkseen. Aina todellisuus ei kuitenkaan vastaa mielikuvia, tai mieli muuttuu kesken matkan. Kaikille ei opintojen alussa ole ylipäänsä selvää, minkälaisiin tehtäviin alalta voi työllistyä.

Miten yleistä epävarmuus omasta alasta sitten on? Vuonna 2016 toteutetun korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen perusteella noin 70 % amk- ja yliopisto-opiskelijoista on tyytyväisiä alavalintaansa (Kunttu, Pesonen & Saari, 2017). 24 % on siitä epävarmoja, 7 % kokee alan kokonaan vääräksi.

Epävarmuus ei aina tarkoita, että ala pitäisi laittaa vaihtoon. Ammatillisen identiteetin kehittyminen on prosessi, johon kuuluu myös kyseenalaistamisen vaiheita. Epävarmuuden sietokykyä testataan ja koetellaan paitsi opiskeluaikana niin myös työelämässä, ja sitä on hyvä harjoitella. Mieltä painavat myös jäljellä olevat tukikuukaudet. Ehdinkö opiskella uutta tutkintoa, jos jään harkitsemaan? Pitäisikö päätös tehdä nyt heti?

Lopullinen valinta tapahtuu yleensä alanvaihdon ja nykyisten työnäkymien laajentamisen väliltä. Useimmilla aloilla on mahdollisuus valinnaisiin opintoihin, joilla osaamista voi räätälöidä. Tosin on niitäkin aloja, joille pääseminen edellyttää tietyn tutkinnon.

100-prosenttisesti ei tarvitse opiskeluaikana tietää, mitä haluaa tehdä. Oman suunnan tietoinen pohtiminen kuitenkin kannattaa. Opintojen ohjauksen, harjoitteluiden ja työkokemuksen lisäksi kuvaa vaihtoehdoista voi saada vaikka osallistumalla mentoriohjelmaan. Jos ajatukset ovat solmussa, keskustelu TE-toimiston ammatinvalintapsykologin kanssa voi auttaa niiden selvittelyssä.

Joskus opinnot pitkittyvät

Opiskelu ja työelämä limittyvät toisiinsa. Suurin osa opiskelijoista tekee töitä jo opintojen ohessa: korkeakouluopiskelijat keskimäärin 10 tuntia viikossa (Kunttu, Pesonen & Saari, 2017). Monelle osa-aikatyö on opintojen aikaisen toimeentulon edellytys, mutta koska vuorokaudessa on rajallinen määrä tunteja, saattavat opinnot työn vuoksi myös päästä pitkittymään.

Toisaalta jopa puolet opiskelijoista onnistuu saamaan omaan alaan liittyviä töitä jo opiskeluaikana (Kunttu, Pesonen & Saari, 2017).  Onpa sellaisiakin aloja, joilla työelämä voi suorastaan imaista mukaansa niin, että tutkinto jää viittä vaille valmiina roikkumaan. Yleensä tutkinnon loppuun suorittaminen kuitenkin kannattaa: CV:ssä se kertoo myös pitkäjänteisyydestäsi.

Opintojen pitkittymisen taustalla voi toisinaan olla myös mm. oppimisvaikeuksia, sosiaalista ahdistuneisuutta tai opiskelu-uupumusta. Opinnäytetyö on monelle ensimmäinen laaja, itsenäistä suunnittelua vaativa projekti, ja viimeistään tässä kohdassa opiskeluun liittyvät pulmat yleensä tulevat ilmi.

Yksin ei kannata jäädä: jos tutkinto on venähtänyt ja gradu edelleen aloittamatta, suunta on vain eteenpäin. Murehtiminen tai itsensä moittiminen ei palauta lähtöruutuun.

Muistilista: mistä tukea opintojen ja työelämän taitteessa?

opiskelu, tyo, valmistuminen, opinnoista tyoelamaan, opintopsykologi

Valmistuminen on uuden alku

Valmistuminen on yleensä iloinen asia, mutta saattaapa muutos pitkän opiskeluputken jälkeen jopa hiukan hirvittääkin. Uutisista on saattanut lukea alan heikoista työnäkymistä tai nuorten työntekijöiden uupumisesta. Toisaalta voi vaivata epävarmuus, osaako sittenkään tarpeeksi, tai pystyykö soveltamaan oppimaansa.

Työelämästä ja työmahdollisuuksista ei pitäisi luoda liian ruusuista kuvaa, mutta ei pelotellakaan. Työssä tarvitaan erilaisia tyyppejä, ja työelämätaitoja kuten ryhmätyötaitoja tai esiintymistä on mahdollista opetella. Minkään alan työllisyysnäkymiä ei voi myöskään varmasti ennustaa, ja aluekohtainenkin vaihtelu täytyy ottaa huomioon numeroiden takana.

Valmistuminen ei tarkoita, että pitäisi olla heti valmis ja osata kaikki: valmistuminen on vasta alkua. Jokaiseen alkuun liittyy epävarmuutta, mutta myös mahdollisuuksia.

Osassa 2 siirrytään opinnoista työelämään, ja työpsykologi Simo Levanto jakaa vinkkinsä hyvän työuran alkuun.

Kirjoittaja: Minna Roinisen intohimona on opiskelijoiden hyvinvoinnin ja oppimisen tukeminen. Hän on kuunnellut opiskelijoiden ajatuksia valmistumisesta ja työelämästä sekä opettajan että opintopsykologin roolissa.

Lähteet: Kunttu, K., Pesonen, T. & Saari, J. (2017). Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus 2016. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön tutkimuksia 48.  Haettu osoitteesta: http://www.yths.fi/kott2016

Kuvat: Unsplash

2 thoughts on “Matkalla opinnoista työelämään epävarmuus voi yllättää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s