Millainen on palauttava kesäloma?

Tähän aikaan vuodesta moni on aloittelemassa tai jo viettämässä kesälomaa. Takana on mahdollisesti kiireinen kevät ja lomaa on odotettu jo monta kuukautta. Ennen lomaa on ehkä puserrettu viimeiseen saakka hiki hatussa ja odotukset loman palauttavasta voimasta ovat korkealla.

Tässä tekstissä käsittelen psykologista irrottautumista, palautumista ja pysähtymistä erityisesti kesälomalle jäävän asiantuntijan ja tietotyötä tekevän näkökulmasta. Olen poiminut tekstiin sellaisia asioita, joita asiakkaideni kanssa jatkuvasti käsittelen.

Pikakertaus stressistä

Stressiä ja sen vaikutusta ihmisen fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin on käsitelty monissa aiemmissa teksteissä. Voit halutessasi lukea siitä tarkemmin Reetta Puurosen ja Emma Talvitien tekstistä tai opiskelijoille suunnatusta kirjoituksestani. Kertaan aihetta lyhyesti.

Lyhytkestoisena stressi ei ole pahasta vaan se saa meidät toimimaan. Pitkittyneenä tai voimakkaana stressi saa aikaan kuitenkin pitkäkestoisempaa oireilua esim. masennuksen tai uupumuksen muodossa. Palautuminen on tärkeä osa stressinhallintaa ja nyt kesälomalla tähän onkin hyvät mahdollisuudet panostaa.

loma, rentoutuminen, palautuminen

Ennen lomaa: Hyväksy keskeneräisyys ja priorisoi

Harva pystyy jäämään kesälomalle niin, etteikö jotain keskeneräistä työtä jäisi tekemättä. Mitä jos irroittautuisit siitä ajatuksesta, että kaikki pitää olla tehtynä lomalle jäädessäsi. Mitä jos hyväksyisit ajatuksen siitä, että jotain jää joka tapauksessa tekemättä.

Priorisoi tärkeimmät tehtävät, jotka pitää ennen lomaa tehdä ja jätä loput loman jälkeiseen aikaan. Keskeneräisiksi jäävien tehtävien kohdalla kannattaa käyttää hieman aikaa siihen, että järjestelee työtehtävät valmiiksi siten, että loman jälkeen niihin on helppo palata. Monesti odotukset ja vaatimukset ns. työpöydän tyhjentämisestä ennen lomaa tulevat itseltä, ei niinkään muilta. Jos puristaa töitä viimeiseen asti hammasta purren, menee alkuloma herkästi sumussa ja sairausloman korvikkeena.

Hyväksy myös se, että kaikki keväällä tekemäsi lomasuunnitelmat eivät todennäköisesti toteudu. Tulevasta lomasta fiilistelyllä voi olla rentouttava vaikutus kesken kiireisen työpäivän, vaikka lopulta kaikki suunnitelmat eivät toteutuisikaan. Lomasuunnitelmia tehdessä on hyvä jättää tilaa myös spontaaneille tapahtumille – eli ei liian tiukkoja aikatauluja.

 

Rajaamisen taito

Lomailuun voi liittyä paljon paineita ja odotuksia, joista osa tulee itseltä ja osa esim. perheeltä, suvulta tai ystäviltä. Kaikkien toiveiden toteuttaminen voi saada aikaan tiukat aikataulut ja suorittamisen meiningin.

On hyvä pysähtyä pohtimaan minkälainen aikataulu ja tekeminen palvelee juuri sinua. Suunnitelmien suhteen joutuu usein tekemään priorisointia: mikä on välttämätöntä ja mistä voi kieltäytyä. Jos huomaa aikataulun olevan liian tiukka kaiken ohjelman toteuttamiseen, on hyvä harjoitella kohteliaasti kieltäytymistä. Vaikean asian puheeksiottamisessa on tärkeää keskittyä ilmaisemaan selkeästi miten asia vaikuttaa itseen ja minkä takia joudut kieltäytymään kutsusta. Vältä toisen syyttelyä ja arvostelua, mikä herkästi johtaa vain tilanteen provosoitumiseen.

Omien oikeuksien kunnioittamisen ja omien rajojen pitämisen yhteydessä puhun usein jämäkkyydestä ja positiivisesta itsekkyydestä. Näillä sanoilla tarkoitan sitä, että samaan aikaan kunnioittaa itseään ja muita. Omien tarpeiden sanominen ääneen ei polje muiden oikeuksia vaan mahdollistaa avoimen keskustelun. Puhetyylillä ja sanavalinnoilla on toki merkitystä.

Säännöllisin väliajoin on hyvä pysähtyä pohtimaan, minkä verran toteuttaa elämässä muiden toiveita ja minkä verran omia toiveita ja itselle tärkeitä asioita. Tämä koskee myös lomasuunnitelmien tekoa.

Lomalla: Kerää materiaalia mikrotauoille

Lomaillessasi tulee toivottavasti useita hetkiä, jolloin huomaat olevasi rentoutuneessa ja palautuneessa tilassa eivätkä huolet menneestä tai tulevasta pyöri mielessä. Olet vaan – siinä hetkessä, nauttien. Pysähdy tietoisesti näihin hetkiin, kaikkien aistien voimalla. Huomioi se, mitä näet ja kuulet. Pysähdy myös tuoksujen ääreen. Kuulostele, miltä hengitys tuntuu ja miten se kulkee. Kuulostele kehon tuntemuksia ja nimeä tietoisesti kolme paikkaa kehosta, joissa rentous ja hyvä olo tuntuvat. Vahvista tätä tunnetta ja paina mieleen.

Viikoittain puhun asiakkailleni työpäivän aikaisista pienistä mikrotauoista ja palautumisen hetkistä. Alle minuutinkin mittaisilla nollaamistauoilla voi parhaimmillaan tehostaa seuraavien työtehtävien tekoa ja vähentää työpäivän jälkeistä murehtimista. Myös yöuni saattaa parantua, kun on tasaisesti päivän mittaan tullut pysähdyttyä eikä kaikkea tarvitse purkaa nukahtamisen hetkellä.

Kokemiasi hyvän olon hetkiä, joita kesäloman aikana koet, voisit siis hyvin käyttää rauhoittumisen ja pysähtymisen keinoina myös hektisen työpäivän sisällä. Mitä vahvemman mielikuvan rauhoittavasta paikasta saat luotua, sitä helpompi mielikuvaa on myöhemminkin hyödyntää.

Loma, rentoutuminen, palautuminen

Stressinhallintataitojen vahvistaminen

Stressaavia ja kuormittavia tilanteita on töissä, vapaa-ajalla, opinnoissa ja lomalla. Stressinhallintataidot ovat perustaitoja, joita jokaisen meistä on tietoisesti pidettävä yllä ja säännöllisin väliajoin taitoja on hyvä päivittää. Mitä vahvemmaksi perustaitoja lähtee rakentamaan, sitä varmemmin ja nopeammin on jatkossa mahdollista palautua kuormittavista tilanteista. Lomalla on usein enemmän voimavaroja pysähtyä myös tähän teemaan tarkemmin.

Ensimmäinen askel kohti hyvää stressinhallintaa on asian ääreen pysähtyminen. Menemme herkästi automaattiohjauksella, jolloin emme oikein edes tiedosta minkälaisia stressaavia ja kuormittavia hetkiä päivämme sisältävät. Emme useinkaan muista kuulostella tarkemmin ajatuksia, kehon reaktioita, toimintatapoja ja tunteita.

Stressaavaan tilanteeseen kannattaa pyrkiä vaikuttamaan, jos huomaa työstä palautumisen olevan vaikeaa ja ajatusten pyörivän häiritsevän paljon työasioissa myös vapaa-ajalla ja yöllä. Asia kannattaa ottaa esiin työyhteisössä esimiehen ja/tai kollegoiden kanssa. Kaikkeen emme pysty vaikuttamaan, mutta mahdollisuuksien mukaan stressaavaa tilannetta voi pyrkiä muokkaamaan.

Jos stressaavaa tilannetta ei voi muuttaa tai poistaa, on hyvä lähteä harjoittelemaan oman suhtautumistavan muutosta eli miten antaa kuormittavan tilanteen vaikuttaa itseensä. Yksi tapa on tunnistaa automaattiset negatiiviset ajatukset ja kyseenalaistaa niiden paikkansa pitävyyttä.

Stressaava tilanne vääristää herkästi ajatteluamme ja luomme itsellemme kohtuuttomiakin vaatimuksia: “hyvä työntekijä on tehokas vähintään 8 tuntia päivässä”, “muut pystyvät parempaan, joten minunkin pitää”.

Ajatus ei ole tosiasia vaan tulkinta tilanteesta ja muista ihmisistä. Haasta tätä automaattista ajattelua tietoisesti: “ei kukaan voi työskennellä tauotta”, “kaikkea ei tarvitse tehdä täydellisesti vaan riittävän hyväkin riittää”, “ei muutkaan taida jaksaa kaikkea, vaikkei näistä asioista ääneen puhutakaan”. Voit halutessasi lukea aiheesta lisää mielenterveystalon sivuilta.

Lomalta paluu hyvinvointia kunnioittaen

Rauhoitu ja priorisoi. Ensimmäisten työpäivien aikana on hyvä oikeuttaa itselleen rauhallinen paluu arkeen. Jos ennen lomaa teit listan keskeneräisistä työtehtävistä, on niistä usein helpointa aloittaa. Loman aikana on mahdollisesti tullut uusia työtehtäviä ja sähköposteja, joiden tärkeysjärjestystä ja kiireellisyyttä on myös hyvä priorisoida. Kaikkea ei tarvitse saada heti valmiiksi.

Vahvista työpaikan ilmapiiriä. Työpaikan vuorovaikutuskulttuuri on tärkeä osa työssä jaksamista. Lomakuulumisten vaihto ja taukojen viettäminen yhdessä muiden kanssa ovat osa hyvän ilmapiirin luomista. Myös tähän osa-alueeseen voi hyvillä mielin kiinnittää huomiota.

Muistele lomaa ja tauota työtä. Jos lomalla keräsit materiaalia mikrotaukoja varten, on näitä hyvä ottaa tietoisesti käyttöön pitkin päivää. Tietokoneen työpöydällä tai näytönsäästäjässä voi olla inspiroiva kuva mökiltä, lomakohteesta, luontomaisemasta tai muusta sinulle sopivasta paikasta.

Jos on mahdollista tehdä kävelykokouksia, hyödynnä niitä. Mahdollisuuksien mukaan 10-15 minuutin kahvitaukojakin voi toteuttaa kävelyllä lähipuistossa. Voit saada kierroksia alaspäin, oloa rauhallisemmaksi ja työtehoa paremmaksi.

Lopuksi

Kannustan kokeilemaan jotain uutta palautumisen tapaa. Jos se tuntuu toimivalta, ota se osaksi rutiinejasi pitkin vuotta.

Viimeisenä vinkkinä: Lomaile juuri sinulle sopivalla tavalla – omaa ja muiden hyvinvointia kunnioittaen!

 

Kirjoittaja: Maisa Lehtinen (PsM) työskentelee opiskelijoiden ja nuorten aikuisten psykologina Shortumissa ja työterveyspsykologina Terveystalolla
Tekstissä mainitut linkit:

Reetta Puuronen ja Emma Talvitie: Stressi — Mitä se on ja miten sitä voi säädellä?

Maisa Lehtinen: Opiskelija: ota stressi haltuun!

Mielenterveystalo: Ajatukset eivät ole tosiasioita

One thought on “Millainen on palauttava kesäloma?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s