Mitä on urheilupsykologia? -Urheilupsykologi näkee urheilun osana elämää ja elämän osana urheilua

Olen urheilupsykologina määritellyt psyykkisen valmennuksen lukuisia kertoja luennoilla, teksteissä ja keskusteluissa urheilijoiden kanssa seuraavasti: ”psyykkinen valmennus on psyykkisten taitojen systemaattista ja johdonmukaista opettelua ja harjoittelua”. Myöhemmin olen huomannut, että tämä paperinmakuinen määritelmä on vain osin totta. Psyykkinen valmennus on myös myötäelämistä, mukana kulkemista, neuvomista, esteiden poistamista, yhdessä jännittämistä, vaihtoehtojen hakemista ja tunteiden jakamista. Kaikkea sitä inhimillistä, ihanaa, ikävää ja elämän makuista jota urheilija, valmentaja ja ihminen elämässään ja urheillessaan kokevat.

psyykkinen valmennus, urheilupsykologia, mentaalivalmennus, valmentajaUrheilija kohdataan siellä ja silloin kun se urheilijalle sopii

Urheilupsykologina pääsee hengittämään urheilijoiden ja valmentajien kanssa samaa ilmaa. Itselläni tuo ilma on useimmiten tuoksunut jalkapallokentän vastaleikatulta nurmelta, ralliauton tai formulan pakokaasulta, golfkentän hyvin hoidetulta harjoitusalueelta tai kahvilan vastapaahdetulta kahvilta. Urheilupsykologina urheilija kohdataan siellä ja silloin kun se urheilijalle sopii, nykyään useammin skypen tai puhelimen välityksellä kuin silmästä silmään. Joustavuus, reaktiivisuus, lähestyttävyys, kyky kuunnella, oivalluttaa ja antaa konkreettisia ohjeita ovat urheilupsykologin tärkeimpiä taitoja. Lajitietämyksestä saattaa olla apua, toisaalta lajitietämättömyys antaa mahdollisuuden kysyä sellaisia kysymyksiä, joita lajissa sisällä olevat eivät itsestään selvyyksinä osaa tai kehtaa kysyä. Nuo kysymykset voivat johdattaa uuteen oivallukseen.

pyöräily, urheilu, mentaalivalmennus, Matti JaakkolaUrheilupsykologin työkalut

Psyykkisen valmentajan työ keskittyy urheilijan kilpailusuorituksen maksimointiin. Tavallisimpina urheilupsykologin työkaluina ovat tavoitteenasettelu, kilpailuun valmistautumisrutiinien hiominen, tunnetilojen säätelyn opettaminen, urheilijan itsetuntemuksen lisääminen ja oman suorituksen arvioinnin opettaminen. Urheilijan maksimaalisen suorituskyvyn ulosmittaamiseen liittyy myös urheilun ulkopuolisissa asioissa tukeminen. Ulkomaille sopeutumisten, parisuhdeongelmien ja lähimmäisten kuolemien läpikäynti on osa urheilupsykologin työtä.

Urheilu ja urheilija ovat tärkeitä

Miksi urheilupsykologin työ sitten on tärkeää? Vastaus on yksinkertaisesti siksi, että urheilu ja urheilija ovat tärkeitä. Urheilija ansaitsee avukseen jonkun, joka pystyy auttamaan häntä keskittymään ja paneutumaan harjoitteluun ja kilpailemiseen, jonkun joka opettaa, myötäelää, jakaa taakkaa ja tunteita. Parhaissa tapauksissa urheilijan kanssa tehty yhteistyö on kestänyt läpi urheilijan uran ja jatkunut uran jälkeen. Urheilupsykologin työ antaa mahdollisuuden auttaa ihmisiä, jotka haluavat tai ovat päättäneet kehittyä hyvin kapealla osa-alueella parhaiksi. Urheilupsykologille se antaa mahdollisuuden valmentaa, opettaa, jännittää, ja kohdata asiaansa intohimoisesti suhtautuvia ihmisiä.    

Kirjoittaja: Matti Jaakkola on Urheilupsykologi, joka ei osaa ajaa nuotista mutkaa ”T 100 pON (täys, 100m, pitkä oikea nopea)”, mutta on sitä mieltä, että Norja voitti oikeutetusti Pyeongchangin Olympialaiset.

Kuvat: Unsplash

One thought on “Mitä on urheilupsykologia? -Urheilupsykologi näkee urheilun osana elämää ja elämän osana urheilua

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s